Kurczak orientalnie

Wednesday 5 June 2013

PRZEPYSZNA TARTA CZEKOLADOWA




Składniki na tarte
10 porcji:

450gr mąki
185gr masła
125gr cukru
1 jajko
150ml wody


Masło ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i wbijamy jajko. Na koniec dodajemy wodę, musimy być ostrożni, ciasto musi nam się utrzeć do tego momentu aż masa będzie jednolita. Wykładamy ciasto na stolnicę i wałkujemy podsypując mąką i wkładamy do naszych blaszek. Do środka wkładamy najlepiej zawinięty w papier do pieczenia groch lub ryż, to nam da pewność że spód tarty nie uniesie się do góry podczas pieczenia.
Tarte pieczemy w 160 stopniach około 15 minut, po 15 minutach wyciągamy groch lub ryż, to czym wzmocniliśmy spód tarty i pieczemy kolejne 15 minut także w 160 stopniach. Tarta musi być chrupiąca ale nie spalona.






Składniki na czekoladowy miks:

400gr czekolady
150ml mleka
250ml śmietany36%
100gr cukru
2 jajka

Podgrzewamy naszą śmietanę z mlekiem i cukrem, gdy już jest gorąca wkładamy naszą czekoladę i
mieszamy do momentu aż nam się całkowicie rozpuści, następnie łączymy nasz miks z wcześniej ubitymi w osobnej misce jajkami. Mamy gotowy miks czekoladowy, wlewamy go kolejno do naszych tart i zapiekamy około 45 minut w temperaturze 140 stopni, ciągle sprawdzając czy nasza masa czekoladowa już zgęstniała.





















































1 comment: