Kurczak orientalnie

Wednesday 10 April 2013

PRZEPYSZNY KURCZAK Z CURRY


Składniki na sos curry:
na 5 porcji

400ml mleka kokosowego
300ml śmietany 38%
1 duża papryka żółta lub czerwona
1 trawa cytrynowa
2 drobiowe kostki rosołowe
25gr kolendry
2 ząbki czosnku
2 czerwone cebule
1 mała papryczka chilli
połowa świeżego imbiru
olej do podsmażenia

Obieramy naszą trawę cytrynową, imbir i czosnek, czyścimy z nasion chilli i siekamy drobno. Podsmażamy wszystko około 5 minut.
Cebulę i paprykę kroimy w 0,5cm kostkę i wrzucamy do garnka, wszystko razem smażymy 10 minut dłużej.
Wlewamy naszą śmietanę, mleko kokosowe i drobno posiekaną kolendrę, wrzucamy nasze kostki rosołowe i gotujemy wszystko 20 minut dłużej.



5 pojedynczych piersi z kurczaka,
gotujemy w wodzie, kroimy w 1cm kostkę i wrzucamy do gotowego już sosu.
Kurczak z curry najlepiej smakuje z ryżem.

No comments:

Post a Comment