Wednesday, 10 April 2013
BANOFFEE
Składniki:
(tortownica 26cm)
370gr ciasteczek digestive
70gr masła
4 banany
3 puszki (405gr) mleka skondensowanego
500ml śmietany kremówki
Ciasteczka digestive mielimy na miazgę, dodajemy wcześniej lekko roztopione masło i wszystko razem mieszamy, wykładamy na tortownicę wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Nasze puszki z mlekiem zalewamy wodą i gotujemy 2 godziny, co jakiś czas uzupełniając wodę, która z pewnością będzie nam wyparowywać. Po 2 godzinach wyciągamy nasze puszki i odstawiamy do ostygnięcia, nasze mleko na pewno stało się już karmelem.
Wyciągamy nasz spód z ciasteczek i wykładamy go bananami pokrojonymi w plasterki, na banany wylewamy nasz karmel i odstawiamy do lodówki na kolejną godzinę,
po godzinie ubijamy naszą śmietanę i nakładamy ją na wierzch naszego karmelu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kocham je:D
ReplyDelete