Thursday, 4 April 2013
PRZEPYSZNY BANANOWY MUS
Składniki:
na 8 porcji
5 dojrzałych bananów
5 jajek
5 łyżek cukru
500ml śmietany 36%
Banany kładziemy na blaszkę i zapiekamy w jak najwyższej temperaturze około 20minut, białka ubijamy z cukrem.
Ubijamy żółtka i dodajemy do nich upieczone wcześniej banany, wszystko razem miksujemy.
Ubijamy naszą śmietanę.
Łączymy nasze białka z żółtkami i mieszamy z bitą śmietaną
Wkładamy nasz mus do szklanek np. od wina i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny, przed podaniem dekorujemy świeżymi bananami i startą czekoladą.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
oj, to musi być boskie, mmmmmm:)
ReplyDeletei jest, mus jest puszysty i delikatny, nie jestem zwolenniczką dodawania do musów kaszy czy żelatyny,naprawdę polecam. Szybki, tani, prosty i bardzo smaczny
ReplyDeletepozdrawiam
Gdyby nie te surowe jajka to pewnie bym się skusiła...
ReplyDeleteto fakt, w tym deserze musisz być całkowicie pewna co do świeżości jajek, abo ubić żółtka na parze i to będzie dodatkowe zabezpieczenie
ReplyDelete