Kurczak orientalnie

Thursday 4 April 2013

PRZEPYSZNY BANANOWY MUS



Składniki:
na 8 porcji

5 dojrzałych bananów
5 jajek
5 łyżek cukru
500ml śmietany 36%


Banany kładziemy na blaszkę i zapiekamy w jak najwyższej temperaturze około 20minut, białka ubijamy z cukrem.

Ubijamy żółtka i dodajemy do nich upieczone wcześniej banany, wszystko razem miksujemy.

Ubijamy naszą śmietanę.

Łączymy nasze białka z żółtkami i mieszamy z bitą śmietaną
Wkładamy nasz mus do szklanek np. od wina i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny, przed podaniem dekorujemy świeżymi bananami i startą czekoladą.

4 comments:

  1. i jest, mus jest puszysty i delikatny, nie jestem zwolenniczką dodawania do musów kaszy czy żelatyny,naprawdę polecam. Szybki, tani, prosty i bardzo smaczny
    pozdrawiam

    ReplyDelete
  2. Gdyby nie te surowe jajka to pewnie bym się skusiła...

    ReplyDelete
  3. to fakt, w tym deserze musisz być całkowicie pewna co do świeżości jajek, abo ubić żółtka na parze i to będzie dodatkowe zabezpieczenie

    ReplyDelete