Friday, 5 April 2013
WIŚNIE Z AMARETTO POD KRUSZONKĄ Z PISTACJOWĄ ŚMIETANĄ
Składniki na wiśnie z amaretto:
400gr wiśni
6 łyżek cukru
15 łyżek wody
2 łyżki amaretto
Wypestkowane wiśnie zasypujemy cukrem, wlewamy wodę i gotujemy około 10 minut, dodajemy amaretto i wkładamy do naczynek.
Składniki na kruszonkę:
125gr masła
5 łyżek cukru
10 łyżek mąki
Łączymy nasze składniki i dokładnie rozcieramy w rękach do momentu aż nie będziemy czuć grudek masła
Posypujemy kruszonką nasze wiśnie i pieczemy w 170 stopniach około 20 minut
Ubijamy śmietanę 38% i dodajemy do niej niewielką ilość posiekanych pistacji, podajemy osobno z naszym gorącym deserem. Smacznego
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Wiśnie, amaretto, kruszonka... Deser idealny! :)
ReplyDeletezgadzam się, też uwielbiam ten deser.
ReplyDeletepozdrawiam