Kurczak orientalnie

Wednesday 10 April 2013

PAJ JABŁKOWY

składniki na ciasto:

350gr mąki
250gr cukru
325gr masła
1 jajko

składniki na karmelizowane jabłka:

4 duże jabłka
200gr brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Cukier i masło miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę,na koniec wrzucamy jajko i miksujemy jeszcze chwilkę. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, wałkujemy pierwszą część i wkładamy do foremki, rozwałkowane ciasto powinno mieć około 0,5cm.

Obieramy jabłka, tniemy je na około 8 części, tak żeby nie były za małe, zasypujemy brązowym cukrem i gotujemy na wolnym ogniu, gotując w ten sposób nie dodajemy wody, a cukier i soki z jabłek zamienią się w przepyszny jabłkowy karmel, należy uważać by nie rozgotować jabłek.

Gdy ugotowane jabłka są już zimne, kładziemy je na placek, następnie wałkujemy kolejny i przykrywamy ciasto od góry lekko zaginając rogi ciasta by jabłka nie wypłynęły podczas pieczenia. Pieczemy około30 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika, paja posypujemy drobnym cukrem,podajemy go na gorąco, najlepiej smakuje ze świeżo ubitą bitą śmietaną


No comments:

Post a Comment