składniki na ciasto:
350gr mąki
250gr cukru
325gr masła
1 jajko
składniki na karmelizowane jabłka:
4 duże jabłka
200gr brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Cukier
i masło miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę,na koniec wrzucamy jajko i
miksujemy jeszcze chwilkę. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części,
wałkujemy pierwszą część i wkładamy do foremki, rozwałkowane ciasto
powinno mieć około 0,5cm.
Obieramy jabłka, tniemy je na
około 8 części, tak żeby nie były za małe, zasypujemy brązowym cukrem i
gotujemy na wolnym ogniu, gotując w ten sposób nie dodajemy wody, a
cukier i soki z jabłek zamienią się w przepyszny jabłkowy karmel, należy
uważać by nie rozgotować jabłek.
Gdy ugotowane jabłka
są już zimne, kładziemy je na placek, następnie wałkujemy kolejny i
przykrywamy ciasto od góry lekko zaginając rogi ciasta by jabłka nie
wypłynęły podczas pieczenia. Pieczemy około30 minut w 180 stopniach. Po
wyciągnięciu z piekarnika, paja posypujemy drobnym cukrem,podajemy go na
gorąco, najlepiej smakuje ze świeżo ubitą bitą śmietaną
No comments:
Post a Comment