Kurczak orientalnie

Thursday, 31 January 2013

JABŁKA POD KRUSZONKĄ

Składniki na jabłka karmelizowane:
 6 porcji:

4 duże jabłka
200gr brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Jak przygotować jabłka karmelizowane podane było już wcześniej przy opisie Paja z jabłek, Jabłka pod kruszonką są tego łatwiejszą wersją no i co ważne przygotowanie wraz z pieczeniem zajmuje nam około godziny i to jest w tym wszystkim najważniejsze zważywszy na fakt, że deser jest niesamowicie smaczny.

 Obieramy jabłka, tniemy je na około 8 części, tak żeby nie były za małe, zasypujemy brązowym cukrem i gotujemy na wolnym ogniu, gotując w ten sposób nie dodajemy wody, a cukier i soki z jabłek zamienią się w przepyszny jabłkowy karmel, należy uważać by nie rozgotować jabłek.


Składniki na kruszonkę:

200 gr cukru
200gr  masła
500 gr mąki

Cukier, masło miksujemy, potem stopniowo dodajemy mąkę, możemy miksować na małych obrotach bądź też wyrabiać kruszonkę ręcznie.

Do żaroodpornych naczynek wkładamy jabłka, należy pamiętać by zostawić miejsce na kruszonkę bo ona też tu główną role, nakładamy ją na górę i pieczemy w 160 stopniach około 25 minut


Najważniejsze jednak jest z jabłkami pod kruszonką, że zawsze możemy mieć miks jabłkowy i kruszonkę gotową w lodówce i serwować ją dopiero gdy tego potrzebujemy, wkładamy jabłka, kruszonkę na górę, 25 minut i gotowe, nie używajcie tylko do tego dżemu jabłkowego gdyż jabłka muszą być w kawałkach.
Deser podajemy na gorąca mi najlepiej smakuje z lodami o smaku toffie

2 comments:

  1. Jak wyjąć to ciastko z foremki żeby się nie rozwaliło?

    ReplyDelete
  2. jeżeli chodzi o jabłka pod kruszonką to nie ma możliwości wyciągnięcia ciasta bez uszkodzenia, ja zawsze wybieram małe foremki żaroodporne w których piekę jabłka z kruszonką po czym stawiam je bezpośrednio gorące dla każdego na stół. Jeżeli piekę na dużej blasze, wtedy wykładam je i tak osobno do miseczek. Piekąc indywidualnie wygląd jest bardziej estetyczny

    ReplyDelete