Składniki na tartę:
na 6 porcji:
65gr masła
125gr mąki
15gr parmezanu
1 żółtko
80ml wody
szczypta soli
Masło, mąkę, żółtko i wodę wyrabiamy razem, ja używam do tego miksera, na końcu dodaję szczyptę soli i starty parmezan.
Ciasto wałkujemy podsypując mąką, wkładamy do lekko wysmarowanych masłem blaszek.
Do środka wkładamy najlepiej zawinięty w papier do pieczenia groch lub ryż, to nam da pewność że spód tarty nie uniesie się do góry podczas pieczenia.
Tarte pieczemy w 160 stopniach około 15 minut, po 15 minutach wyciągamy groch lub ryż, to czym wzmocniliśmy spód tarty i pieczemy kolejne 15 minut także w 160 stopniach. Tarta musi być chrupiąca ale nie spalona.
Składniki na farsz grzybowo - taragonowy
100gr masła
1 mała cebula
500gr pieczarek
2 gałązki świeżego taragonu
2 jajka
280 ml śmietany
szczypta soli i pieprzu do smaku
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki, smażymy aż się zarumienią, solimy i pieprzymy. Ściągamy z ognia i przecedzamy wszystko by pozbyć się wody, która wypłynęła z grzybów.
Następnie rozbijamy widelcem 2 jajka, wrzucamy do nich obdarty z łodyg taragon, dolewamy śmietanę i wszystko razem mieszamy.
Kładziemy na blaszkę wcześniej upieczone tarty, wkładamy do środka grzyby z cebulą, a następnie zalewamy to naszym miksem z jajek i śmietany, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i zapiekamy kolejne 15 minut, do momentu aż nasze jajka i śmietana zgęstnieje.
Danie najlepiej podawać na liściach rukoli z sosem francuskim.
Witam. Mam pytanie, czym mogę zastąpić taragon?
ReplyDeletewitam
ReplyDeleteja stawiałabym na taragon gdyż jest bardzo wyrazisty,można go zastąpić tymiankiem, bazylią, pietruszką
pozdrawiam