Kurczak orientalnie

Friday, 1 February 2013

LIMONKOWY CREME BRULEE

Składniki:
5 porcji

3 żółtka
2 jajka
100gr cukru
1,5 limonki
650ml śmietany 36%


Cukier, żółtka, jajka i sok oraz skórkę z limonki ( używamy najmniejszych oczek na tarce ) ucieramy razem. Śmietanę  podgrzewamy, trzeba uważać by tego nie przegotować. Gdy śmietana jest już gorąca wlewamy ją powoli do naszego miksu jajecznego, szybko ubijając przy tym trzepaczką. Zostawiamy chwilę do przestygnięcia (około 10 minut) po czym wlewamy do naszych żaroodpornych naczynek układamy naczynka na w miarę głębokiej blaszce i wlewamy wodę do blaszki, woda musi przykrywać bynajmniej  połowę wysokości naczynek. Pieczemy w 160 stopniach około 45 minut. Nasz miks musi zgęstnieć, będzie wyglądał jak budyń.

Po schłodzeniu deseru robimy charakterystyczną skorupę dla creme brulee, mianowicie posypujemy wierzch deseru cukrem, tak około 1 łyżka cukru na indywidualny deser i karmelizujemy go by się rozpuścił i lekko zarumienił. Ja osobiście uwielbiam creme brulee bez karmelizowanej skorupy, to przepyszny deser.

No comments:

Post a Comment