Składniki:
5 porcji
3 żółtka
2 jajka
100gr cukru
1,5 limonki
650ml śmietany 36%
Cukier,
żółtka, jajka i sok oraz skórkę z limonki ( używamy najmniejszych oczek na tarce ) ucieramy razem. Śmietanę podgrzewamy, trzeba
uważać by tego nie przegotować. Gdy śmietana jest już gorąca wlewamy ją
powoli do naszego miksu jajecznego, szybko ubijając przy tym trzepaczką.
Zostawiamy chwilę do przestygnięcia (około 10 minut) po czym wlewamy do
naszych żaroodpornych naczynek układamy naczynka na w miarę głębokiej
blaszce i wlewamy wodę do blaszki, woda musi przykrywać bynajmniej
połowę wysokości naczynek. Pieczemy w 160 stopniach około 45 minut. Nasz
miks musi zgęstnieć, będzie wyglądał jak budyń.
Po
schłodzeniu deseru robimy charakterystyczną skorupę dla creme brulee,
mianowicie posypujemy wierzch deseru cukrem, tak około 1 łyżka cukru na
indywidualny deser i karmelizujemy go by się rozpuścił i lekko
zarumienił. Ja osobiście uwielbiam creme brulee bez karmelizowanej
skorupy, to przepyszny deser.
No comments:
Post a Comment