Kurczak orientalnie

Thursday, 21 February 2013

TARTA JABŁKOWO - MIGDAŁOWA



Składniki na tarte
10 porcji:

25gr płatek migdałów
25gr wiórek kokosowych
400gr mąki
185gr masła
125gr cukru
1 jajko
150ml wody


Masło ucieramy z cukrem, dodaje nasze migdały i wiórki,dodajemy mąkę i wbijamy jajko. Na koniec dodajemy wodę, musimy być ostrożni, ciasto musi nam się utrzeć do tego momentu aż masa będzie jednolita. Wykładamy ciasto na stolnicę i wałkujemy podsypując mąką i wkładamy do naszych blaszek. Do środka wkładamy najlepiej zawinięty w papier do pieczenia groch lub ryż, to nam da pewność że spód tarty nie uniesie się do góry podczas pieczenia.

Tarte pieczemy w 160 stopniach około 15 minut, po 15 minutach wyciągamy groch lub ryż, to czym wzmocniliśmy spód tarty i pieczemy kolejne 15 minut także w 160 stopniach. Tarta musi być chrupiąca ale nie spalona.


Składniki na jabłeczny miks:

6 dużych jabłek
300gr brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu

Obieramy jabłka, tniemy je na około 8 części, tak żeby nie były za małe, zasypujemy brązowym cukrem i gotujemy na wolnym ogniu, gotując w ten sposób nie dodajemy wody, a cukier i soki z jabłek zamienią się w przepyszny jabłkowy karmel, należy uważać by nie rozgotować jabłek.


Wykładamy nasze ugotowane jabłka do środka tarty, wykładamy cienkie plasterki świeżego jabłka, posypujemy płatkami migdałowymi i ustawiamy na blaszce.

Mieszamy 250ml wody z 250gr cukru, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do czasu gdy cukier się z karmelizuje i będzie miał kolor średnio brązowy,wrzucamy 100gr masła, zostawiamy na ogniu około minuty dłużej.Potem polewamy górną cześć naszej tarty a przede wszystkim migdały.
Wkładamy naszą tartę do piekarnika na około 10 minut dłużej, do czasu aż migdały się z karmelizują.





2 comments:

  1. witam, nie mam małych foremek, czy mogę zrobić jedną dużą?

    ReplyDelete
  2. witam
    tak, oczywiście można zrobić w dużej foremce

    ReplyDelete