Tuesday, 26 February 2013
CIASTO DAKTYLOWE Z TOFFI SOSEM
Składniki na ciasto:
na 8 porcji:
340gr cukru
250gr masła
4 jajka
340gr daktyli
500ml wody
łyżeczka olejku waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
340gr mąki
Cukier ubijamy z masłem do czasu aż masa stanie się biała, potem stopniowo wbijamy jajka. Daktyle gotujemy w 500ml wody, doprowadzamy do wrzenia po czym dodajemy olejek waniliowy i proszek do pieczenia.
Gdy nasze daktyle będą już miękkie ale nie rozgotowane, ściągamy je z ognia i robimy z tego miksu mazie, możemy użyć blendera lub miksera, należy połączyć daktyle z woda by powstała jednolita masa,odstawiamy ją do ostygnięcia.
Wystudzoną masę z z daktyli łączymy z wcześniej utartą masą z cukru, jajek i masła. Kolejnym krokiem jest przesianie mąki do masy i kolejne wymieszanie całości. Ciasto jest gotowe do pieczenia. Ja do tego ciasta zazwyczaj używam kwadratowej blaszki, gdyż ciasto to wygląda najlepiej gdy jest pokrojone w kwadraty, oblane toffi sosem no i super smakuje z lodami waniliowymi.
Pieczemy w 160 stopniach około 40 minut.
Składniki na toffi sos:
300gr cukru
300ml wody
100ml śmietany 30%
100gr masła
Przegotowaną wodę mieszamy z cukrem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do czasu, gdy cukier się z karmelizuje i będzie miał kolo średnio brązowy, wtedy wlewamy śmietanę i wrzucamy masło, zostawiamy na ogniu około minuty dłużej.
Ciasto kroimy na kawałki i polewamy ciepłym sosem, zważywszy na to że dodałam masło nasz sos będzie sosem płynnym, nie stwardnieje nam za kilka minut
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment