Kurczak orientalnie

Friday, 15 February 2013

STIR FRY Z SZYNKĄ WIEPRZOWĄ I SOSEM Z PAPRYCZEK CHILLI

Składniki:
2 porcje

pół papryki czerwonej
pół papryki pomarańczowej bądź żółtej
1 czerwona cebula
1 marchewka
pół kabaczka
400gr szynki wieprzowej
100 gr ryżu
sos  z papryczek chilli (możecie znaleźć u mnie dobry przepis na ten sos w poprzednich postach)

Wszystkie nasze warzywa z wyjątkiem cebuli kroimy w podłużne paski,


 szynkę kroimy tak samo i podsmażamy by stała się lekko chrupiąca.

Rozgrzewamy naszą patelnie  do czerwoności z małą ilością oleju i wrzucamy nasze warzywa, mają być na pół usmażone,

dorzucamy do nich naszą szynkę, wlewamy sos, smażymy jeszcze minutkę dłużej i danie gotowe.
Przygotowujemy ryż, ja robię to zawsze w małych pojemniczkach i wykładamy na talerz, wygląda super.

2 comments:

  1. Witam, czy można uzyc gotowego sosu ze sklepu? Jaki Pani poleca?

    ReplyDelete
  2. Witam
    szczerze mówiąc ja staram się zawsze robić wszystko od podstaw, nie bardzo orientuje się który sos jest najlepszy, ale na pewno można użyć gotowego sosu

    ReplyDelete