Kurczak orientalnie

Friday 1 February 2013

WANILIOWA PANNA COTTA

Składniki
10 porcji:

600ml śmietany36%
300ml mleka 3,2%
1 laska wanilii lub olejek waniliowy do smaku
175gr cukru
3 listki lub10gr żelatyny

   Śmietanę, mleko, wanillie i cukier łączymy razem w garnku i zaczynamy podgrzewać, podgrzewamy ale należy pamiętać, że nie doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w osobnym pojemniku, najlepiej użyć tutaj żelatyny w listkach. Gdy nasz pierwszy miks jest już gorący intensywnie mieszamy go z żelatyną, następnie wlewamy do aluminiowych pojemniczków, możemy użyć także szklanych, po czym wstawiamy na około 6 godzin do lodówki

4 comments:

  1. a jak to wyjąć z pojemniczków żeby się nie rozwaliły? dziękuję i pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. witam
      ja zawsze wlewam do pojemnika gorącą wodę i wkładam do wody na około 40 sekund pojemnik z panna cottą, uważaj tylko żeby nie zamoczyć deseru, po 40 sekundach wyjmujesz deser bez problemu z pojemniczka

      Delete
  2. Mam pytanie odnośnie zelatyny. Jak rozpuścić żelatynę w listkach? Tak jak normalną w proszku?

    ReplyDelete
  3. witam
    zamocz listki żelatyny w zimnej wodzie i zostaw je tak na 5minut
    pozdrawiam

    ReplyDelete