Składniki
10 porcji:
600ml śmietany36%
300ml mleka 3,2%
1 laska wanilii lub olejek waniliowy do smaku
175gr cukru
3 listki lub10gr żelatyny
Śmietanę, mleko, wanillie i cukier łączymy razem w garnku i zaczynamy
podgrzewać, podgrzewamy ale należy pamiętać, że nie doprowadzamy do
wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w osobnym pojemniku, najlepiej użyć tutaj
żelatyny w listkach. Gdy nasz pierwszy miks jest już gorący intensywnie
mieszamy go z żelatyną, następnie wlewamy do aluminiowych pojemniczków,
możemy użyć także szklanych, po czym wstawiamy na około 6 godzin do
lodówki
a jak to wyjąć z pojemniczków żeby się nie rozwaliły? dziękuję i pozdrawiam
ReplyDeletewitam
Deleteja zawsze wlewam do pojemnika gorącą wodę i wkładam do wody na około 40 sekund pojemnik z panna cottą, uważaj tylko żeby nie zamoczyć deseru, po 40 sekundach wyjmujesz deser bez problemu z pojemniczka
Mam pytanie odnośnie zelatyny. Jak rozpuścić żelatynę w listkach? Tak jak normalną w proszku?
ReplyDeletewitam
ReplyDeletezamocz listki żelatyny w zimnej wodzie i zostaw je tak na 5minut
pozdrawiam