Kurczak orientalnie

Wednesday 13 February 2013

PANNA COTTA CZEKOLADOWO- POMARAŃCZOWA

Składniki
10 porcji:

600ml śmietany36%
300ml mleka 3,2%
1 pomarańcza

120gr cukru
200gr czekolady
3 listki lub10gr żelatyny

   Śmietanę, mleko, startą na jak najmniejszych oczkach skórkę z pomarańcza, wyciśnięty z jego sok i cukier łączymy razem w garnku i zaczynamy podgrzewać, podgrzewamy ale należy pamiętać, że nie doprowadzamy do wrzenia, na koniec wrzucamy czekoladę i mieszamy do czasu aż nam się całkowicie rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w osobnym pojemniku, najlepiej użyć tutaj żelatyny w listkach. Gdy nasz pierwszy miks jest już gorący intensywnie mieszamy go z żelatyną, następnie wlewamy do aluminiowych pojemniczków, możemy użyć także szklanych, po czym wstawiamy na około 6 godzin do lodówki

No comments:

Post a Comment