składniki:
tortownica 26cm
13 białek
475gr drobnego cukru do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki octu
Do
naszej miski wsypujemy cukier i miksujemy go około 5 minut, następnie
wlewamy nasze białka i miksujemy na największych obrotach jakie są
możliwe. Miedzy czasie mieszamy mąkę ziemniaczaną z octem.
Gdy nasze białka z cukrem zaczynają sztywnieć wlewamy naszą mąkę z octem i ubijamy dalej.
Piana musi być sztywna.
Wykładamy
blaszkę papierem do pieczenia, nie używamy masła ma być tylko papier i
przekładamy naszą ubitą pianę. Na co należy zwrócić uwagę, blacha lub
tortownica powinna być dokładnie wyścielona zarówno spód jak i boki to
bardzo ważne. Drugą ważną sprawą jest to by być ostrożnym przy
wykładaniu masy, nie obijać miską i masę wykładać plastikową łyżką, pod
żadnym pozorem nie można używać do wyciągania przedmiotów żeliwnych.
Kolejną ważną sprawą jest by czas między ubijaniem, a wsadzeniem piany
do piekarnika był jak najkrótszy, dlatego proponuje jeszcze przed
ubijaniem wyścielić blachę papierem, rozgrzać piekarnik i wymieszać mąkę
ziemniaczaną z octem, przemieszamy ją przed wlaniem i dzięki tego nie
przerwiemy w trakcie miksowania, a to jest bardzo ważne.
Ważną sprawą jest to by nasza Pavlova miała dużo miejsca w piekarniku, będzie rosła w górę.
Pieczemy
w rozgrzanym wcześniej do 150 stopni piekarniku 1 godzinę, wyłączamy
piekarnik lecz ciasto dalej zostaje w środku do całkowitego
wystygnięcia, ważne jest by nie wyciągać naszej Pavlowej od razu. Z
chwilą gdy dostanie się do niej zimne powietrze opadnie.
Jeżeli
chodzi o Pavlovą, podajemy ją z bitą śmietaną, odradzam słodzenia
śmietany gdyż nasza beza jest wystarczająco słodko, podajemy ją ze
wszystkimi świeżymi owocami, najbardziej popularne są jednak truskawki.
Ja jednak uwielbiam z bitą śmietaną świeżymi bananami i polewam to sosem
toffi
Prześlicznie podana :)
ReplyDeletedzięki,pavlova jest moim ulubionym ciastem i zawsze staram się by wyglądała super
ReplyDeletewygląda przepysznie!
ReplyDeletesmakuję też dobrze, także polecam i dzięki
DeleteUwielbiam bezy, a Twoja pavlova wygląda pięknie i smakowicie :)
ReplyDeletejeżeli lubisz bezy to dałam fajny przepis wcześniej na bezy które zawsze wychodzą, ale i tak myślę, że żaden bez nie przebije pavlovej z bitą śmietaną i świeżymi owocami.
ReplyDeletedziękuję i pozdrawiam