Składniki:
600gr podłużnych ciasteczek amaretto
300gr małych ciasteczek amaretto (pokruszonych)
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
800ml wody
KREM:
1200gr serka mascarpone
650 ml śmietany 36%
1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
150gr cukru pudru
100ml likieru Tia Maria
Przygotowujemy
blaszkę na której ma znajdować się nasze Tiramisu, najlepiej obłożyć ją
folią spożywczą wtedy wyciągniemy nasze ciasto bez zbędnych problemów.
w 800 ml przegotowanej wody rozpuszczamy 4 łyżki kawy, będziemy namaczać w niej nasze podłużne ciasteczka.
Łączymy wszystkie składniki kremu i miksujemy aż masa stanie się gęsta.
Wykładamy kolejno, najpierw namoczone w kawie podłużne ciasteczka amaretto,
później warstwa kremu,
posypujemy naszą kruszonką z małych ciasteczek amaretto
i znowu namoczone podłużne ciastka amaretto, krem i nasza posypka. Robimy tyle warstw ile chcemy.
Odstawiamy nasze ciasto na około 6 godzin do lodówki
No comments:
Post a Comment