Składniki:
200gr wątróbek
1 płaska łyżeczka soli
200gr roztopionego, gorącego masła
2 jajka
2 liście laurowe
50gr cebuli
2 gałązki tymianku
2 gałązki rozmarynu
100ml wina Port
50ml wina białego wytrawnego
25 ml brandy
2 ząbki czosnku
Wątróbkę i jajka blendujemy, gdy osiągniemy kremową masę dolewamy nasze gorące masło.
Do
garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule i czosnek, tymianek,
rozmaryn, liście laurowe. Dolewamy naszego Port, brandy i białe wino i
wszystko razem redukujemy do połowy.
Następnym krokiem jest
połączenie naszych z blendowanych wątróbek, jajek i masła z mieszanką z
cebuli, czosnku, ziół i wina. Gdy mamy to wszystko razem blendujemy
razem tym razem wszystkie składniki.
Do
głębokiej blachy wlewamy wodę, następnie wkładamy nasze pojemniczki z
naszym musem z wątróbek, woda musi pokrywać bynajmniej połowę naszego
pojemniczka.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni około godz, należy sprawdzić czy nasz mus jest już sztywny
No comments:
Post a Comment