Kurczak orientalnie

Saturday, 16 March 2013

PARFAIT MUS Z WĄTRÓBEK Z KURCZAKA

Składniki:

200gr wątróbek
1 płaska łyżeczka soli
200gr roztopionego, gorącego masła
2 jajka
2 liście laurowe
50gr cebuli
2 gałązki tymianku
2 gałązki rozmarynu
100ml wina Port
50ml wina białego wytrawnego
25 ml brandy
2 ząbki czosnku

Wątróbkę i jajka blendujemy, gdy osiągniemy kremową masę dolewamy nasze gorące masło.
 Do garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule i czosnek, tymianek, rozmaryn, liście laurowe. Dolewamy naszego Port, brandy i białe wino i wszystko razem redukujemy do połowy.
Następnym krokiem jest połączenie naszych z blendowanych wątróbek, jajek i masła z mieszanką z cebuli, czosnku, ziół i wina. Gdy mamy to wszystko razem blendujemy razem tym razem wszystkie składniki.
Do głębokiej blachy wlewamy wodę, następnie wkładamy nasze pojemniczki z naszym musem z wątróbek, woda musi pokrywać bynajmniej połowę naszego pojemniczka.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni około godz, należy sprawdzić czy nasz mus jest już sztywny

No comments:

Post a Comment