1,5 kg piersi z kurczaka
300gr mąki + (200gr do obsypania kurczaka)
300ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 papryka czerwona
1papryka zielona
1 czerwona cebula
1 marchewka
1 kabaczek
sos z papryczek chilli
olej
sól i pieprz do smaku
Kroimy naszą pierś w podłużne paski, robimy ciasto naleśnikowe (z mąki, mleka, jajek i proszku do pieczenia, sól i pieprz do smaku- łączymy wszystko razem).
Obtaczamy naszego kurczaka w mące, moczymy w naszym cieście naleśnikowym i smażymy na głębokim oleju, ja używam do smażenia frytkownicy
Wszystkie nasze warzywa z wyjątkiem cebuli kroimy w podłużne paski,
Rozgrzewamy naszą patelnie do czerwoności z małą ilością oleju i wrzucamy nasze warzywa, mają być na pół usmażone,
dolewamy nasz sos, smażymy jeszcze chwilkę i wrzucamy na 1 minutkę naszego kurczaka. Wykładamy warzywa na talerz, na warzywach układamy naszego kurczaka.
Składniki na sos chilli:
3 czerwone papryczki chilli
3 duże czerwone papryki
pół cebuli
2 ząbki czosnku
5 łyżek octu winnego
10 łyżek wody
2 łyżek oleju
3 łyżki cukru
1 łyżeczka suszonej chilli
sól i pieprz do smaku
Oczyszczamy nasze papryki, cebulę i czosnek , kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Zalewamy wodą, octem, dorzucamy suszoną chilli, cukier, sól i pieprz i gotujemy około 15 minut. Wszystko miksujemy razem
No comments:
Post a Comment