Kurczak orientalnie

Friday 15 March 2013

BEZA Z DAKTYLOWO- ORZECHOWYM KREMEM




Składniki na Bezę:

10 porcji:

8 białek
480gr drobnego cukru do pieczenia

Białka i cukier miksujemy do sztywności, biała piana musi lśnić, następnie na blaszce wysłanej papierem do pieczenia nakładamy ubitą pianę najlepiej przy pomocy rękawa, kształt bezy wygląda wtedy najlepiej, nie robimy jej za wysokiej tak około 1,5 cm wystarczy gdyż urośnie ona jeszcze podczas pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego tylko do 50 stopni piekarnika i pieczemy około 5 godzin


Składniki na krem daktylowo - orzechowy:

10 porcji

275gr serka mascarpone
320ml śmietany 30%
150ml mleka skondensowanego
2 łyżeczki cukru pudru
250gr orzechów włoskich
150gr daktyli


Serek mascarpone ubijamy z mlekiem skondensowanym, stopniowo dodajemy cukier puder. Śmietanę ubijamy i łączymy z serkiem i mlekiem skondensowanym, ubijamy kolejne 2 minuty, nastepnie do miksu dodajemy posiekane orzechy i daktyle, nie miksujemy tylko delikatnie mieszamy, krem odstawiamy do lodówki na około 40 minut

3 comments:

  1. swietny przepis! i jakie przepiekne podanie :)

    P.S. Zapraszam na konkurs u mnie na blogu :)
    http://notaknaoko.blogspot.ch/2013/03/konkurs.html

    ReplyDelete
  2. Krem musiał smakować bosko :)

    ReplyDelete
  3. to prawda,używam go nie tylko do bezów
    pozdrawiam

    ReplyDelete