Friday, 15 March 2013
BEZA Z DAKTYLOWO- ORZECHOWYM KREMEM
Składniki na Bezę:
10 porcji:
8 białek
480gr drobnego cukru do pieczenia
Białka i cukier miksujemy do sztywności, biała piana musi lśnić, następnie na blaszce wysłanej papierem do pieczenia nakładamy ubitą pianę najlepiej przy pomocy rękawa, kształt bezy wygląda wtedy najlepiej, nie robimy jej za wysokiej tak około 1,5 cm wystarczy gdyż urośnie ona jeszcze podczas pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego tylko do 50 stopni piekarnika i pieczemy około 5 godzin
Składniki na krem daktylowo - orzechowy:
10 porcji
275gr serka mascarpone
320ml śmietany 30%
150ml mleka skondensowanego
2 łyżeczki cukru pudru
250gr orzechów włoskich
150gr daktyli
Serek mascarpone ubijamy z mlekiem skondensowanym, stopniowo dodajemy cukier puder. Śmietanę ubijamy i łączymy z serkiem i mlekiem skondensowanym, ubijamy kolejne 2 minuty, nastepnie do miksu dodajemy posiekane orzechy i daktyle, nie miksujemy tylko delikatnie mieszamy, krem odstawiamy do lodówki na około 40 minut
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
swietny przepis! i jakie przepiekne podanie :)
ReplyDeleteP.S. Zapraszam na konkurs u mnie na blogu :)
http://notaknaoko.blogspot.ch/2013/03/konkurs.html
Krem musiał smakować bosko :)
ReplyDeleteto prawda,używam go nie tylko do bezów
ReplyDeletepozdrawiam