Kurczak orientalnie

Tuesday, 12 March 2013

PIECZONE BURACZKI Z ROZMARYNEM, NIEBIESKIM SEREM PLEŚNIOWYM, ORZECHAMI WŁOSKIMI, RUKOLĄ I ZREDUKOWANYM OCTEM BALSAMICZNYM


Składniki:
na 5 porcji

250ml octu balsamicznego
8 łyżek cukru
3 duże czerwone buraki
gałązka rozmarynu
70gr rukoli
150gr niebieskiego pleśniowego sera
100gr orzechów włoskich
sól i pieprz do smaku
olej

Wlewamy nasz ocet do garnka, wsypujemy cukier i gotujemy 20 minut.
Gotujemy buraczki, obieramy je i kroimy w 1cm kostkę, wykładamy buraczki na blaszkę skraplamy je olejem, posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach 15 minut.
Wykładamy na talerz buraczki, obsypujemy je orzechami i kawałeczkami sera pleśniowego. Na górę kładziemy naszą rukolę i polewamy to wszystko zredukowanym octem balsamicznym

No comments:

Post a Comment