Kurczak orientalnie

Wednesday, 13 March 2013

MANGO PANNA COTTA Z KOKOSOWYM KRUCHYM CIASTECZKIEM


składniki na mango panna cottę:

10 porcji:

400ml śmietany36%
250ml mleka 3,2%
200ml mango musu
175gr cukru
3 listki lub10gr żelatyny

   Śmietanę, mleko, mango mus i cukier łączymy razem w garnku i zaczynamy podgrzewać, podgrzewamy ale należy pamiętać, że nie doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w osobnym pojemniku, najlepiej użyć tutaj żelatyny w listkach. Gdy nasz pierwszy miks jest już gorący intensywnie mieszamy go z żelatyną, następnie wlewamy do aluminiowych pojemniczków, możemy użyć także szklanych, po czym wstawiamy na około 6 godzin do lodówki

składniki na kokosowe kruche ciastko:
10 porcji:

125gr mąki
80gr masła
40gr cukru
1 łyżeczka olejku waniliowego
60gr wiórek kokosowych

Miksujemy masło z cukrem, jak jest ubite dodajemy mąkę, olejek waniliowy i wiórki kokosowe, miksujemy to razem około minuty, dalej wyrabiamy ciasto ręcznie.Wałkujemy do około 0,5cm podsypując nie dużą ilością mąki i wycinamy kształty najbardziej nam odpowiadające, kładziemy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku około 25 minut, po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy je drobnym cukrem do pieczenia


2 comments: