Wednesday, 13 March 2013
MANGO PANNA COTTA Z KOKOSOWYM KRUCHYM CIASTECZKIEM
składniki na mango panna cottę:
10 porcji:
400ml śmietany36%
250ml mleka 3,2%
200ml mango musu
175gr cukru
3 listki lub10gr żelatyny
Śmietanę, mleko, mango mus i cukier łączymy razem w garnku i zaczynamy podgrzewać, podgrzewamy ale należy pamiętać, że nie doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w osobnym pojemniku, najlepiej użyć tutaj żelatyny w listkach. Gdy nasz pierwszy miks jest już gorący intensywnie mieszamy go z żelatyną, następnie wlewamy do aluminiowych pojemniczków, możemy użyć także szklanych, po czym wstawiamy na około 6 godzin do lodówki
składniki na kokosowe kruche ciastko:
10 porcji:
125gr mąki
80gr masła
40gr cukru
1 łyżeczka olejku waniliowego
60gr wiórek kokosowych
Miksujemy masło z cukrem, jak jest ubite dodajemy mąkę, olejek waniliowy i wiórki kokosowe, miksujemy to razem około minuty, dalej wyrabiamy ciasto ręcznie.Wałkujemy do około 0,5cm podsypując nie dużą ilością mąki i wycinamy kształty najbardziej nam odpowiadające, kładziemy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku około 25 minut, po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy je drobnym cukrem do pieczenia
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Bardzo elegancko prezentujący się deser :)
ReplyDeletedziękuje bardzo
ReplyDelete