Składniki na tarte:
tortownica 26cm
680gr mąki
450gr masła
4 jajka
100gr cukru
250gr dżemu malinowego
Masło i cukier utrzeć do biała, potem kolejno wbijamy jajka i przesiewamy mąkę.
Wykładamy ciasto na stolnicę i wałkujemy podsypując mąką i wkładamy do naszej tortownicy. Zostawiamy trochę ciasta gdyż potrzebne będzie nam później na górę tarty.
Do środka wkładamy najlepiej zawinięty w papier do pieczenia groch lub ryż, to nam da pewność że spód tarty nie uniesie się do góry podczas pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170stopni, jak zobaczymy że brzegi tarty rumienią się wyciągamy groch lub ryż to czym wzmocniliśmy spód tarty i pieczemy około 15 minut dłużej, spód musi być upieczony.
Upieczoną tartę wyciągamy i smarujemy dżemem malinowym,
następnie robimy migdałowy miks, który wlejemy w środek ciasta.
Składniki na miks migdałowy:
150gr mielonych migdałów
200gr masła
200gr cukru
4 jajka
100gr mąki
łyżeczka olejku migdałowego
Masło i cukier miksujemy do biała, dodajemy jajka i olejek migdałowy. Dokładamy mielone migdały i przesiewamy mąkę, miksujemy jeszcze chwilkę.
Wlewamy miks do wcześniej upieczonej i nasmarowanej dżemem tarty. Na górę układamy jeżeli zostawiliśmy trochę ciasta paski i pieczemy około 35 minut w 180stopniach
No comments:
Post a Comment