Kurczak orientalnie

Thursday, 14 March 2013

TARTA Z PIECZONYMI WARZYWAMI I SEREM BRIE

Składniki na tarte:
na 6 porcji:

65gr masła
125gr mąki
15gr parmezanu
1 żółtko
80ml wody
szczypta soli

Masło, mąkę, żółtko i wodę wyrabiamy razem, ja używam do tego miksera, na końcu dodaję szczyptę soli i starty parmezan.
Ciasto wałkujemy podsypując mąką, wkładamy do lekko wysmarowanych masłem blaszek.
 Do środka wkładamy najlepiej zawinięty w papier do pieczenia groch lub ryż, to nam da pewność że spód tarty nie uniesie się do góry podczas pieczenia.
Tarte pieczemy w 160 stopniach około 15 minut, po 15 minutach wyciągamy groch lub ryż, to czym wzmocniliśmy spód tarty i pieczemy kolejne 15 minut także w 160 stopniach. Tarta musi być chrupiąca ale nie spalona.

Składniki na pieczone warzywa:
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 czerwona cebula
1 mała cukinia
połowa selera naciowego
 mieszanka ziół suszonych
olej do skropienia warzyw

 300gr brie

Warzywa kroimy w dużą kostkę, posypujemy mieszanką ziół, polewamy małą ilością oleju i pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach, tak żeby nasze warzywa nie były za bardzo rozgotowane, muszą być na pół upieczone, gdyż będziemy je piec jeszcze raz .

Gdy warzywa są już gotowe, układamy nasze tarty i wkładamy do środka po dwie łyżki naszych warzyw i na górę  po 2 plasterki sera brie, zapiekamy kolejne 5 minut
Serwujemy z sałatą i pesto



2 comments:

  1. Wygląda pysznie! Uwielbiam wytrawne tarty ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    ReplyDelete