Składniki na tarte:
na 6 porcji:
65gr masła
125gr mąki
15gr parmezanu
1 żółtko
80ml wody
szczypta soli
Masło, mąkę, żółtko i wodę wyrabiamy razem, ja używam do tego miksera, na końcu dodaję szczyptę soli i starty parmezan.
Ciasto wałkujemy podsypując mąką, wkładamy do lekko wysmarowanych masłem blaszek.
Do
środka wkładamy najlepiej zawinięty w papier do pieczenia groch lub
ryż, to nam da pewność że spód tarty nie uniesie się do góry podczas
pieczenia.
Tarte pieczemy w 160 stopniach około 15 minut, po 15
minutach wyciągamy groch lub ryż, to czym wzmocniliśmy spód tarty i
pieczemy kolejne 15 minut także w 160 stopniach. Tarta musi być
chrupiąca ale nie spalona.
Składniki na pieczone warzywa:
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 czerwona cebula
1 mała cukinia
połowa selera naciowego
mieszanka ziół suszonych
olej do skropienia warzyw
300gr brie
Warzywa
kroimy w dużą kostkę, posypujemy mieszanką ziół, polewamy małą ilością
oleju i pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach, tak żeby nasze warzywa nie
były za bardzo rozgotowane, muszą być na pół upieczone, gdyż będziemy
je piec jeszcze raz .
Gdy
warzywa są już gotowe, układamy nasze tarty i wkładamy do środka po
dwie łyżki naszych warzyw i na górę po 2 plasterki sera brie, zapiekamy
kolejne 5 minut
Serwujemy z sałatą i pesto
Wygląda pysznie! Uwielbiam wytrawne tarty ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
ReplyDeletedziękuję i pozdrawiam
ReplyDelete