400gr cukru
400gr wody
Wodę, najlepiej przegotowaną wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia i czekamy aż zbrązowieje i tym sposobem powstaje nam najprostszy w świecie karmel, czas gotowania trwa około 20 minut ale jeżeli chodzi o karmel to musimy go obserwować bo łatwo go spalić. Gorący karmel wlewamy do aluminiowych naczynek, jeżeli nie mamy to mogą być szklane żaroodporne
Składniki na krem:
4 żółtka
475ml mleka3,2%
45gr cukru
1 łyżeczka olejku waniliowego
Zazwyczaj zanim zagotuje się karmel nasz miks na krem jest też gotowy.
Żółtka ucieramy z cukrem, mleko doprowadzamy do wrzenia, następnie wlewamy je do żółtek utartych z cukrem i szybko ubijany trzepaczką około 1 minuty, dodając olejek waniliowy.
W naszych naczynka znajduję się już karmel,tak około dwie łyżki na porcję, należy pamiętać i uważać z karmelem żeby deser nie wyszedł nam za słodki, następnie wypełniamy naczynko naszym kremem,wstawiamy wszystko do głębokiej blaszki i wlewamy do niej wodę tak do połowy naszych naczynek w których jest nasz miks, następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150stopni na około 25 minut, należy sprawdzać czy nasz jajeczno- mleczny miks zgęstniał. Przy wyciąganiu z piekarnika należy uważać by woda znajdująca się na blaszce nie dostała sie do naszego kremu.
wygląda przepysznie ;D
ReplyDeletedzięki i pozdrawiam
ReplyDeleteNigdy nie robiłam,a le bardzo lubię - Twój wygląda cudownie... :)
ReplyDeleteto bardzo łatwy deser, spróbuj kiedyś
ReplyDeletepozdrawiam