Kurczak orientalnie

Saturday, 9 March 2013

CREME CARAMEL


Składniki na karmel :

400gr cukru
400gr wody

Wodę, najlepiej przegotowaną wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia i czekamy aż zbrązowieje i tym sposobem powstaje nam najprostszy w świecie karmel, czas gotowania trwa około 20 minut ale jeżeli chodzi o karmel to musimy go obserwować bo łatwo go spalić. Gorący karmel wlewamy do aluminiowych naczynek, jeżeli nie mamy to mogą być szklane żaroodporne

Składniki na krem:

4 żółtka
475ml mleka3,2%
45gr cukru
1 łyżeczka olejku waniliowego

Zazwyczaj zanim zagotuje się karmel nasz miks na krem jest też gotowy.
Żółtka ucieramy z cukrem, mleko doprowadzamy do wrzenia, następnie wlewamy je do żółtek utartych z cukrem i szybko ubijany trzepaczką około 1 minuty, dodając olejek waniliowy.

W naszych naczynka znajduję się już karmel,tak około dwie łyżki na porcję, należy pamiętać i uważać z karmelem żeby deser nie wyszedł nam za słodki, następnie wypełniamy naczynko naszym kremem,wstawiamy wszystko do głębokiej  blaszki i wlewamy do niej wodę tak do połowy naszych naczynek w których jest nasz miks, następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150stopni  na około 25 minut, należy sprawdzać czy nasz jajeczno- mleczny miks zgęstniał. Przy wyciąganiu z piekarnika należy uważać by woda znajdująca się na blaszce nie dostała sie do naszego kremu.




4 comments:

  1. Nigdy nie robiłam,a le bardzo lubię - Twój wygląda cudownie... :)

    ReplyDelete
  2. to bardzo łatwy deser, spróbuj kiedyś
    pozdrawiam

    ReplyDelete