Kurczak orientalnie

Friday 8 March 2013

SMAŻONY DORSZ NA PIECZONYCH WARZYWACH Z BAZYLIOWO - KAPAROWYM PESTO

 Pieczone warzywa :
1 czerwona papryka 
1 zielona papryka 
1 czerwona cebula
1/3 selera naciowego 
2 ząbki czosnku 
1 cukinia 
Warzywa pociąć w kostkę około 1 cm, czosnek posiekać drobno wszystko razem wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek doprawić solą i pieprzem i wrzucić na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 220 C i piec przez 15 - 20 minut tak aby warzywa dalej były chrupiące i tylko lekko się zarumieniły

Bazyliowo-kaparowe Pesto:

liście z 4 łodyg bazylii
150 ml oliwy z oliwek 
1 ząbek czosnku
30 gr parmezanu
20 gr orzechów piniowych

Wszystkie składniki bazyliowego pesto wystarczy wrzucić do wysokiego naczynka i zmielić blenderem następnie po zmieleniu wrzucamy kilka kapar i doprawiamy solą i pieprzem co daje nam bazyliowo kaparowe pesto .

Rybę możemy kupić już sfiletowaną ale ważne jest aby miała wciąż skórę bo to ona chroni ją podczas smażenia i pieczenia. wystarczy skórę naciąć w 3 miejscach w których ją solimy i pieprzymy  i położyć na zimnej patelni z mała ilością oleju lub oliwy skórą do dołu i dopiero wtedy odpalamy gaz i zaczynamy smażyć jest to bardzo ważny moment gdyż dzięki temu uzyskamy chrupiącą skórkę, która łatwo odejdzie od patelni. Gdy już widzimy, że podczas smażenia strona bez skóry zaczyna zmieniać kolor należy wyłączyć gaz i odłożyć patelnie na 4 minuty w zimne miejsce. Po tym czasie zdejmujemy rybę z patelni i odwracamy ją skóra do góry na płaską blaszkę i kończymy gotowanie ryby w piekarniku rozgrzanym do 200 C co nie powinno zająć dłużej niż 8-10 minut i po tym ryba jest gotowa do podania. Na talerzu wykładamy na środku pieczone warzywa  w 3 miejscach na około łyżkę pesto a na warzywa rybę skóra do góry. Serwujemy z kawałkiem cytryny. Przepis jest bardzo prosty nie wymaga również wiele pracy a prezentuję się wyśmienicie jak widać na zdjęciu. Smacznego !!!

No comments:

Post a Comment