Kurczak orientalnie

Friday 8 March 2013

MIGDAŁOWA PANNA COTTA Z WIŚNIAMI


Składniki
10 porcji:

600ml śmietany36%
300ml mleka 3,2%
1 łyżka olejku migdałowego
175gr cukru
3 listki lub10gr żelatyny


   Śmietanę, mleko, olejek migdałowy i cukier łączymy razem w garnku i zaczynamy podgrzewać, podgrzewamy ale należy pamiętać, że nie doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w osobnym pojemniku, najlepiej użyć tutaj żelatyny w listkach. Gdy nasz pierwszy miks jest już gorący intensywnie mieszamy go z żelatyną, następnie wlewamy do aluminiowych pojemniczków, możemy użyć także szklanych, po czym wstawiamy na około 6 godzin do lodówki

Składniki na sos wiśniowy:
10 porcji

400gr wiśni
4 łyżki cukru
12 łyżek wody

Wypestkowane wiśnie zasypujemy cukrem, wlewamy wodę i gotujemy około 10 minut.
Z wiśni wypłynie sok, woda wyparuje a nasze owoce będą miękkie, wtedy wiadomo że sos jest gotowy.







No comments:

Post a Comment