Składniki
10 porcji:
600ml śmietany36%
300ml mleka 3,2%
1 łyżka olejku migdałowego
175gr cukru
3 listki lub10gr żelatyny
Śmietanę, mleko, olejek migdałowy i cukier łączymy razem w garnku i zaczynamy podgrzewać, podgrzewamy ale należy pamiętać, że nie doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w osobnym pojemniku, najlepiej użyć tutaj żelatyny w listkach. Gdy nasz pierwszy miks jest już gorący intensywnie mieszamy go z żelatyną, następnie wlewamy do aluminiowych pojemniczków, możemy użyć także szklanych, po czym wstawiamy na około 6 godzin do lodówki
Składniki na sos wiśniowy:
10 porcji
400gr wiśni
4 łyżki cukru
12 łyżek wody
Wypestkowane wiśnie zasypujemy cukrem, wlewamy wodę i gotujemy około 10 minut.
Z wiśni wypłynie sok, woda wyparuje a nasze owoce będą miękkie, wtedy wiadomo że sos jest gotowy.
No comments:
Post a Comment