Składniki:
240ml wody
115gr masła
225gr mąki
7 średnich jajek
Wodę
i masło gotujemy razem, gdy woda nam się zagotuje wolno wsypujemy mąkę
intensywnie wszystko mieszając do momentu aż masa stanie się gładka i
zacznie odchodzić od brzegów garnka, trzeba mieszać cały czas by nie
powstały grudki z mąki, do mieszania używamy drewnianej łyżki to bardzo
ważne.
Podczas gdy wsypujemy mąkę ściszamy gaz, by nie przypalić masy.
Gdy
nasza masa jest już jednolita szybko wyciągamy ją do dużego naczynka i
miksujemy ją na najszybszych obrotach kolejno dodając jajka. Gdy nasza
masa na eklerki jest gotowa odstawiamy ją na chwileczkę do lodówki by
trochę przestygła, następnie smarujemy blachę masłem, obsypujemy mąką i
formujemy nasze eklerki najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego.
Pieczemy około 10 minut w temperaturze190 stopni, po czym zniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 15 minut.
Krem
do eklerków to już każdego indywidualna sprawa, ja nadziewam swoje bitą
śmietaną bez domieszki cukru i polewam gorącą czekoladą. Pychotka...
No comments:
Post a Comment