Kurczak orientalnie

Friday, 15 March 2013

EKLERKI

Składniki:

240ml wody
115gr masła
225gr mąki
7 średnich jajek

Wodę i masło gotujemy razem, gdy woda nam się zagotuje wolno wsypujemy mąkę intensywnie wszystko mieszając do momentu aż masa stanie się gładka i zacznie odchodzić od brzegów garnka, trzeba mieszać cały czas by nie powstały grudki z mąki, do mieszania używamy drewnianej łyżki to bardzo ważne.
Podczas gdy wsypujemy mąkę ściszamy gaz, by nie przypalić masy.
Gdy nasza masa jest już jednolita szybko wyciągamy ją do dużego naczynka i miksujemy ją na najszybszych obrotach kolejno dodając jajka. Gdy nasza masa na eklerki jest gotowa odstawiamy ją na chwileczkę do lodówki by trochę przestygła, następnie smarujemy blachę masłem, obsypujemy mąką i formujemy nasze eklerki najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego.
Pieczemy około 10 minut w temperaturze190 stopni, po czym  zniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 15 minut.





Krem do eklerków to już każdego indywidualna sprawa, ja nadziewam swoje bitą śmietaną bez domieszki cukru i polewam gorącą czekoladą. Pychotka...

No comments:

Post a Comment