Kurczak orientalnie

Friday, 15 March 2013

SMAŻONE PRZEGRZEBKI NA PUREE ZE SŁODKIEGO ZIEMNIAKA Z CYTRUSOWYM VINEGRETTEM I CHRUPIĄCĄ SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Przegrzebki są wspaniałą alternatywą dla każdej znudzonej codziennością pani domu choć ich prawidłowe przyrządzenie wymaga ostrożności i cierpliwości. Przegrzebki nacodzień żyją w muszli na dnie morzą np irlandzkiego. Podczas smażenia bardzo łatwo jest je zniszczyć. Smaży się je szybko by były miękkie i soczyste. Najlepiej pod koniec smażenia jest dodać na patelnie łyżkę masła co dodatkowo da nam ładny kolor i wyostrzy smak przegrzebków należy tylko uważać by masła nie przypalić więc najlepiej je kładziemy na patelnie i po 30 s zdejmujemy z ognia . Smażymy je z 2 stron około 2 min na stronie i gdy nie są jeszcze gotowe możemy skończyć je w piekarniku pamiętając o tym że dalej muszą być miękkie i soczyste. Do zrobienia puree ze słodkiego ziemniaka potrzebujemy około 2 sztuki batatów, pół cebuli, 200 ml białego wina i około 100 ml śmietany 30 procentowej. W małym garneczku na maśle smażymy cebule i pokrojone w kostkę ziemniaki, gdy złapią trochę koloru zalewamy je białym winem i zmniejszamy ogień i gotujemy powolutku aż ziemniaki będą miękkie i wtedy dajemy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie blenderujemy nasze puree i doprawiamy do smaku. Do pełnego dania brakuje nam tylko cytrusowego vinegrettu, który dzięki swojemu wyrazistemu ostro słodkiemu smakowi doskonale komponuje się z przegrzebkami i puree. Do vinegrettu potrzebujemy 1 pomarańczę, 1 grapefruita, 1 cytrynę , łyżeczkę musztardy najlepiej djon, 1 ząbek czosnku , łyżeczkę cukru, 3 listki bazylii i pęczek kolendry oraz oliwę z oliwek. Na tarce ścieramy skórkę z cytrusów pamiętając, by nie ścierać białej części skórki jako że są gorzkie. Następnie kroimy cytrusy na pół i do miski wyciskamy sok uprzednio nacinając je w środku na pół co ułatwi nam wyciskanie. Do tej samej miski dodajemy wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem oliwy i mieszamy. Gdy już mamy jednolitą masę powolutku dalej ubijając wlewamy oliwę tak aby powstał nam nie za gęsty vinegrette. Dodatkowo po chwili blenderujemy nasz mix tak aby połączyć smaki razem próbujemy i dosalamy i do pieprzamy według własnego smaku :) bo to w końcu wy będziecie to jeść. Oczywiście nie zapominamy osolić przegrzebków podczas smażenia. Danie serwujemy tak jak to wygląda na zdjęciu czyli na puree układamy przegrzebki które polewamy vinegrettem i posypujemy uprzednio pokrojoną grilowaną szynką parmeńską. Smacznego

No comments:

Post a Comment