Friday, 15 March 2013
SMAŻONE PRZEGRZEBKI NA PUREE ZE SŁODKIEGO ZIEMNIAKA Z CYTRUSOWYM VINEGRETTEM I CHRUPIĄCĄ SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
Przegrzebki
są wspaniałą alternatywą dla każdej znudzonej codziennością pani domu
choć ich prawidłowe przyrządzenie wymaga ostrożności i cierpliwości.
Przegrzebki nacodzień żyją w muszli na dnie morzą np irlandzkiego.
Podczas smażenia bardzo łatwo jest je zniszczyć. Smaży się je szybko by
były miękkie i soczyste. Najlepiej pod koniec smażenia jest dodać na
patelnie łyżkę masła co dodatkowo da nam ładny kolor i wyostrzy smak
przegrzebków należy tylko uważać by masła nie przypalić więc najlepiej
je kładziemy na patelnie i po 30 s zdejmujemy z ognia . Smażymy je z 2
stron około 2 min na stronie i gdy nie są jeszcze gotowe możemy skończyć
je w piekarniku pamiętając o tym że dalej muszą być miękkie i soczyste.
Do zrobienia puree ze słodkiego ziemniaka potrzebujemy około 2 sztuki
batatów, pół cebuli, 200 ml białego wina i około 100 ml śmietany 30
procentowej. W małym garneczku na maśle smażymy cebule i pokrojone w
kostkę ziemniaki, gdy złapią trochę koloru zalewamy je białym winem i
zmniejszamy ogień i gotujemy powolutku aż ziemniaki będą miękkie i wtedy
dajemy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie blenderujemy nasze
puree i doprawiamy do smaku. Do pełnego dania brakuje nam tylko
cytrusowego vinegrettu, który dzięki swojemu wyrazistemu ostro słodkiemu
smakowi doskonale komponuje się z przegrzebkami i puree. Do vinegrettu
potrzebujemy 1 pomarańczę, 1 grapefruita, 1 cytrynę , łyżeczkę musztardy
najlepiej djon, 1 ząbek czosnku , łyżeczkę cukru, 3 listki bazylii i pęczek kolendry oraz oliwę z oliwek. Na tarce ścieramy skórkę z cytrusów
pamiętając, by nie ścierać białej części skórki jako że są gorzkie.
Następnie kroimy cytrusy na pół i do miski wyciskamy sok uprzednio
nacinając je w środku na pół co ułatwi nam wyciskanie. Do tej samej
miski dodajemy wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem oliwy i
mieszamy. Gdy już mamy jednolitą masę powolutku dalej ubijając wlewamy
oliwę tak aby powstał nam nie za gęsty vinegrette. Dodatkowo po chwili
blenderujemy nasz mix tak aby połączyć smaki razem próbujemy i dosalamy i
do pieprzamy według własnego smaku :) bo to w końcu wy będziecie to
jeść. Oczywiście nie zapominamy osolić przegrzebków podczas smażenia.
Danie serwujemy tak jak to wygląda na zdjęciu czyli na puree układamy
przegrzebki które polewamy vinegrettem i posypujemy uprzednio pokrojoną
grilowaną szynką parmeńską. Smacznego
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment