Kurczak orientalnie

Friday, 8 March 2013

PRZEGRZEBKI Z SOSEM TARAGONOWYM I GRILOWANYMI SZPARAGAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ



Składniki:
4 PORCJE
  - 20 przegrzebków
  - 12 szparagów
  - 8 plasterków szynki parmeńskiej
  - olej i masło do smażenia
  - 100 ml białego wina
  - 100ml bulionu rybnego
  - 200 ml śmietany kremówki
  - 5-6 gałązek taragonu
  - sól i pieprz do smaku



PRZEGRZEBKI
Przegrzebki smaży się szybko by były miękkie i soczyste. Najlepiej pod koniec smażenia jest dodać
na patelnie łyżkę masła co dodatkowo da nam ładny kolor i wyostrzy smak przegrzebków należy tylko uważać by masła nie przypalić więc najlepiej je kładziemy na patelnie i po 30 s zdejmujemy z ognia . Smażymy je z 2 stron około 2 min na stronie i gdy nie są jeszcze gotowe możemy skończyć je w piekarniku pamiętając o tym że dalej muszą być miękkie i soczyste.

SOS TARAGONOWY
Ustawiamy na gazie garnek, wlewamy odrobinę oleju. Gdy olej w garnku na sos jest już gorący wrzucamy cebulę i smażymy przez chwilkę po czym wlewamy 100 ml białego wina. Wino po pewnym czasie się zredukuje i na dnie garnka zostanie sama cebula i to jest moment w którym wlewamy 100 ml buliony rybnego( lub wodę z odrobiną kostki bulionu rybnego ). Gdy bulion zacznie się gotować wlewamy śmietanę i gotujemy na szybkim ogniu aż zauważymy, że nasz sos zacznie gęstnieć. Gdy nasz sos po włożeniu do niego łyżki stołowej zostaje na niej to jest znak, że jest on gotowy więc musimy zredukować ogień pod naszym sosem. Doprawiamy sos do smaku kostką , solą i pieprzem. W ostatnim momencie przed podaniem dodajemy posiekany taragon
 
GRILLOWANE SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ
Do wrzącej wody wrzucamy szparagi i gotujemy około 3 minut, po 3 minutach chłodzimy je pod zimną wodą. Gdy nasze szparagi są osuszone owijamy je szynką parmeńską, delikatnie polewamy masłem i wkładamy na około3 minuty pod grilla



2 comments:

  1. Estragon po polsku. :) Przegrzebki bardzo sie z nim lubia. Fajny zestaw, ale jednak poczekam ze szparagami, az zacznie sie na nie sezon.

    ReplyDelete
  2. faktycznie, za dużo czasu spędzam za granicą, dzięki

    ReplyDelete