Składniki:
na 1 porcje
1 filet soli
1 cienki filet łososia
sól pieprz
100 ml bulionu rybnego lub kostka bulionu rybnego
300 ml śmietany kremówki
5 gałązek tarragonu
1 cytryna
2 ziemniaki bez skóry
pół średniej wielkości cebuli
150 ml białego wina wytrawnego
1 liść laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego
Przygotowanie :
Filet
z soli ułożyć na stronie zewnętrznej ( nie tej od ości środkowej) i na
jednym końcu w poprzek ułożyć cienki filet z łososia( ok 1 cm ).
Powolutku zawijamy filet łososia w filet soli. w ten sposób powstałą
ruladę wkładamy do małego rondelka zalewamy doprawioną do smaku wodą z
liściem laurowym, zielem angielskim i 50 ml białego wina i odstawiamy
na chwilkę.
Ziemniaki gotujemy i rozdrabiamy widelcem. Na drobnej
tarce ścieramy skórkę z połowy cytryny tak aby unikać dodawania białej
części z cytryny, gdyż jest za gorzka. i dodajemy do ziemniaków razem z
plasterkiem masła i mieszamy równocześnie doprawiając solą i pieprzem do
smaku.
Bazą do sosu jest bulion rybny. Jeżeli potrafimy
filetować rybę polecam zrobić go samemu na ościach, ziołach i bazie
warzyw ale jak by się nam nie chciało iść tą drogą możemy użyć kostek
bulionu rybnego tylko bardzo ostrożnie żebyśmy nie skończyli z 3l sosu
:) Dodawajmy kostki po troszeczku aż do uzyskania smaku który nam pasuje
( każdy człowiek ma inny smak ).
cebulę kroimy w drobną kostkę.
Ustawiamy na gazie garnek i wlewamy odrobinę oleju. W tym samym czasie
ustawiamy na gazie rybę w wodzie i doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
jeszcze przez 3 min po czym wyłączamy i odstawiamy na bok. Gdy olej w
garnku na sos jest już gorący wrzucamy cebulę i smażymy przez chwilkę po
czym wlewamy 100 ml białego wina. Wino po pewnym czasie się zredukuje i
na dnie garnka zostanie sama cebula i to jest moment w którym wlewamy
100 ml buliony rybnego( lub wodę z odrobiną kostki bulionu rybnego ).
Gdy bulion zacznie się gotować wlewamy śmietanę i gotujemy na szybkim
ogniu aż zauważymy, że nasz sos zacznie gęstnieć. Gdy nasz sos po
włożeniu do niego łyżki stołowej zostaje na niej to jest znak, że jest
on gotowy więc musimy zredukować ogień pod naszym sosem. Doprawiamy sos
do smaku kostką i solą i pieprzem. W ostatnim momencie przed podaniem
dodajemy posiekany taragon ( jeżeli nie mamy taragonu równie dobrze
smakuje ten sos ze świeżym koprem). Rulada z soli i łososia powinna być
gotowa po podanym czasie gotowania ale jeżeli chcemy się upewnić
wystarczy spróbować nabić ją małym nożykiem, jeżeli nóż wchodzi łatwo
ryba jest gotowa. Serwujemy ruladę ułożoną na ziemniakach z cytryną i
polewamy sosem z taragonem jak to jest na poniższym zdjęciu .
No comments:
Post a Comment