Kurczak orientalnie

Friday 15 March 2013

ROLADA Z ŁOSOSIA I SOLI W SOSIE TARAGONOWO- ŚMIETANOWYM

 Składniki:
na 1 porcje

1 filet soli
1 cienki filet łososia
sól pieprz
100 ml bulionu rybnego lub kostka bulionu rybnego
300 ml śmietany kremówki
5 gałązek tarragonu
1 cytryna
2 ziemniaki bez skóry
pół średniej wielkości cebuli
150 ml białego wina wytrawnego
1 liść laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego



Przygotowanie :

Filet z soli ułożyć na stronie zewnętrznej ( nie tej od ości środkowej) i na jednym końcu w poprzek ułożyć cienki filet z łososia( ok 1 cm ). Powolutku zawijamy filet łososia w filet soli. w ten sposób powstałą ruladę wkładamy do małego rondelka zalewamy doprawioną do smaku wodą z liściem laurowym, zielem angielskim i 50 ml białego wina  i odstawiamy na chwilkę.
Ziemniaki gotujemy i rozdrabiamy widelcem. Na drobnej tarce ścieramy skórkę z połowy cytryny tak aby unikać dodawania białej części z cytryny, gdyż jest za gorzka. i dodajemy do ziemniaków razem z plasterkiem masła i mieszamy równocześnie doprawiając solą i pieprzem do smaku.
 Bazą do sosu jest bulion rybny. Jeżeli potrafimy filetować rybę polecam zrobić go samemu na ościach, ziołach i bazie warzyw ale jak by się nam nie chciało iść tą drogą możemy użyć kostek bulionu rybnego tylko bardzo ostrożnie żebyśmy nie skończyli z 3l sosu :) Dodawajmy kostki po troszeczku aż do uzyskania smaku który nam pasuje ( każdy człowiek ma inny smak ).
cebulę kroimy w drobną kostkę. Ustawiamy na gazie garnek i wlewamy odrobinę oleju. W tym samym czasie ustawiamy na gazie rybę w wodzie i doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 3 min po czym wyłączamy i odstawiamy na bok. Gdy olej w garnku na sos jest już gorący wrzucamy cebulę i smażymy przez chwilkę po czym wlewamy 100 ml białego wina. Wino po pewnym czasie się zredukuje i na dnie garnka zostanie sama cebula i to jest moment w którym wlewamy 100 ml buliony rybnego( lub wodę z odrobiną kostki bulionu rybnego ). Gdy bulion zacznie się gotować wlewamy śmietanę i gotujemy na szybkim ogniu aż zauważymy, że nasz sos zacznie gęstnieć. Gdy nasz sos po włożeniu do niego łyżki stołowej zostaje na niej to jest znak, że jest on gotowy więc musimy zredukować ogień pod naszym sosem. Doprawiamy sos do smaku kostką i solą i pieprzem. W ostatnim momencie przed podaniem dodajemy posiekany taragon ( jeżeli nie mamy taragonu równie dobrze smakuje ten sos ze świeżym koprem). Rulada z soli i łososia powinna być gotowa po podanym czasie gotowania ale jeżeli chcemy się upewnić wystarczy spróbować nabić ją małym nożykiem, jeżeli nóż wchodzi łatwo ryba jest gotowa. Serwujemy ruladę ułożoną na ziemniakach z cytryną i polewamy sosem z taragonem jak to jest na poniższym zdjęciu .




No comments:

Post a Comment